Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11349/4522
Title: Cocreación en Mipymes del Sector Lácteo en Bogotá: Modelo de Procesos de Aprendizaje
Author: Rodríguez Chala, Olga Alexandra
Advisor: Tarazona Bermúdez, Giovanny Mauricio
Subjects: MAESTRÍA EN INGENIERÍA INDUSTRIAL - TESIS Y DISERTACIONES ACADÉMICAS
PEQUEÑA Y MEDIANA EMPRESA
MICROEMPRESA
GESTIÓN DEL CONOCIMIENTO
Keywords: Cocreación
Innovación
Date: 3-Nov-2016
Abstract: MSMEs in different sectors in Colombia, have the need to strengthen competitive, sustainable and sustainable benefits to respond, adapt and survive on the marketing be competitive in the market; for this MSMEs they should be based on different approaches ranging from knowledge management, innovation and ICT, continuous improvement, and Co-Creation. MSMEs in Colombia, represent a large proportion of employment, industrialization and wages, and that is why organizations like the Ministry of Commerce, Industry and Tourism, the regional Chambers of Commerce, the Ministry of Information Technology and Communications, among others, they are betting on the growth of this market, generating investment projects to consolidate and generate a high level of competitiveness against other leading countries in the sector. The use of Information Technology and Communications - TIC`s to encourage the participation of different actors, constitutes an essential tool for competitive international dairy activity and improve decision-making in the sector. Through the integration of knowledge management, innovation, continuous improvement and Co-Creation, strengthening the powers of MSMEs, generating benefits via Vertical and horizontal integration is possible, involving customers or consumers in the process generating products or customizing them. This project aims to propose a model of co-creation based on management knowledge to innovate in the dairy sector as a means of adaptation and survival, differentiation and competitiveness of the sector and as a tool for decision making.
Description: Las Mipymes de los diferentes sectores en Colombia, tienen la exigencia de fortalecer las ventajas competitivas, sostenibles y sustentables para responder, adaptar y sostenerse en el mercado, es decir, ser competitivos en el mercado; para esto las Mipymes deben basarse en diversos enfoques que van desde la gestión del conocimiento, la innovación y las TICs, el mejoramiento continuo, y la CoCreación. Las Mipymes en Colombia, representan en una gran proporción de empleo, industrialización y salarios, y es por esto que entidades como el Ministerio de Comercio, Industria y Turismo, las Cámaras de Comercio regionales, el Ministerio de Tecnologías de la información y las comunicaciones, entre otras entidades, están apostando al crecimiento de este mercado, generando proyectos de inversión que permitan consolidar y generar un alto nivel de competitividad respecto a otros países líderes en el sector. El uso de las Tecnologías de la Información y Comunicaciones - TIC`s para incentivar la participación de los diferentes actores, se constituye en una herramienta fundamental para lograr una actividad láctea competitiva a nivel internacional y mejorar la toma de decisiones en el sector. A través de la integración de la gestión del conocimiento, la innovación, el mejoramiento continuo y la Co-Creación, se posibilita el reforzamiento de las competencias de las Mipymes, la generación de ventajas vía Integración Vertical y horizontal, involucra a los clientes o consumidores en los procesos de generación de productos o en la personalización de ellos. En este proyecto se pretende proponer un modelo de Co-creación basado en gestión de conocimiento que permita innovar en el sector lácteo, como forma de adaptación y supervivencia, de diferenciación y competitividad del sector y como herramienta para la toma de decisiones.
URI: http://hdl.handle.net/11349/4522
Appears in Collections:Maestría en Ingeniería Industrial

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RodríguezChalaOlgaAlexandra2016.pdfTesis de Maestría9,84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.